logo

  Hovedside  
  Turprogram  
  Få pristilbud  
  Betingelser  
  Reisetips  
  Kontakt oss  
  Lenker  
  Om oss  
 
 
 
 
 
Tur nr. 14

Bærums verk i Lommedalen

Dagstur

Bærums Verk er i dag et av landets mest særpregede område. Her lå Bærums Jernverk, som ble grunnlagt i 1610 av kong Christian IV.
Grunnlaget for driften var behovet for jern til krigsindustrien, men etter hvert produserte verket bl.a. jernovner. Ovnsmusèet er også et av de attraksjoner vi får med oss. I de fredede bygningene finner vi i dag noen av landets fremste kunsthåndverkere, hvor produksjonen tilbys "rett fra ovnen, eller høvelbenken". I tillegg er det her et bredt utvalg av ordinære forretninger, samt spisesteder. Vi finner blant annet Norges eldste vertshus som er fra 1640. Og en av Norges minste spisesteder, Melboden, som er et stabbur fra 1800-tallet.

Vi reiser fra vårt hjemsted om morgenen etter avtale, og kjører til Sandvika, hvor vi tar av til Bærums Verk. Der blir vi møtt av en guide som først tar en orientering i bussen, og deretter tar oss med på en spasertur og ser alle de interessante bygningene. Spaserturen som avsluttes på museet tar ca. 1t og 15 min.
Vi går så litt rundt på egenhånd, og på begge sider av elven kan du spasere i ro og fred. Her finner du sjarmerende små trehus som står slik de ble bygget for flere hundre år siden.
Kong Christian IV grunnla Bærums Jernverk i 1610, fordi han hadde behov for jern til kanoner, kuler og rustninger til de mange kriger han deltok i. Senere ble den viktigste produksjonen jernovner og redskap. Bærums Jernverk var på 1700-tallet en av Norges største industribedrifter. Jernstøperiet ble lagt ned i 1964, men en større boligutbygging i området i 1980 årene bidro til en ny fase i Bærums Verks historie.

Stedets fredede bygninger, samt prisbelønnet arkitektur- og restaureringsarbeid, dannet grunnlaget for et unikt handels- og håndverkssenter. Håndverkere og kunsthåndverkere har inntatt de gamle arbeiderboligene i "gata". Hyggelige spisesteder, bl.a. Pannekakehuset, koselige små hus og et ovnsmuseum, gjør Bærums Verk til et allsidig og spennende reisemål. Området som eies av Løvenskiold, er under stadig utvikling, og nye severdigheter presenteres. Bl.a. er den gamle Mas-ovnen utgravd, og danner et senter i den gamle store fabrikkhallen som i tillegg inneholder spisesteder og butikker.

En førjulstur til Bærums Verk er også mulig, for de som ønsker det. Her vil du få oppleve førjulsstemningen i julegaten. En sjarmerende handleopplevelse er et besøk på juleverket, hvor du finner det meste i julepynt, tilbehør og gaver.
Turen kan kombineres med et besøk i Holmenkollen, og f.eks. skimuseet, (må forhåndsbestilles), eller vi kan besøke Vigelandsparken eller Bygdøy med alle sine kjente steder.

Toretters middag får vi servert på Holmenkollen Restaurant før vi starter hjemturen.

Prisen inkluderer:
Turbuss.
Omvisning m/guide på Bærums Verk.
Toretters lunch og kaffe på Holmenkollen Restaurant
Bom- og vegavgifter.
1 reiseleder fri.Tilbake


sidebar
TLF: 32 26 51 50 - Fax: 32 26 51 51 - Postadresse: P.b.7049 Bedriftsenter, 3007 Drammen.

Copyright © Heyerdahlturbil.no